Convert Pharmaceuticals haalt EUR 13,6 miljoen op voor het ontwikkelen van nieuwe anti-kankermedicijnen

Convert Pharmaceuticals - hypoxia-activated anti-cancer drug development - ontwikkeling anti-kankermedicijnen - traitements contre le cancer

Convert Pharmaceuticals haalt EUR 13,6 miljoen op voor het ontwikkelen van nieuwe anti-kankermedicijnen

 

Convert Pharmaceuticals heeft EUR 13,6 miljoen financiering opgehaald bij Droia Oncology Ventures, Meusinvest, Spinventure, het Waalse gewest en het Europese Eurostars programma. Met het geld zal Convert de fase 1 klinische studies voorbereiden en uitvoeren met haar eerste anti-kankermedicijn, dat een nieuwe aanpak biedt voor de behandeling van bepaalde agressieve en resistente tumoren.

Convert is vorig jaar opgericht door Droia, Prof. Dr. Philippe Lambin, Paul Tulcinsky en Nicolas Geûens. Convert’s eerste kandidaat-medicijn is werkzaam bij tumor-hypoxie, een toestand die lokaal ontstaat binnen tumoren wanneer kankercellen onvoldoende zuurstof krijgen. Tumor-hypoxie bevordert de ontwikkeling van agressieve tumoren met verhoogde resistentie tegen chemo-, immuno- en radiotherapie, en is daardoor sterk geassocieerd met slechte klinische prognose. Convert’s kandidaat-medicijn is een inerte molecule die pas geactiveerd wordt in hypoxische kankercellen, een zogenaamde hypoxie-geactiveerde pro-drug (HAP). Experimentele resultaten in het laboratorium bevestigen het opmerkelijke therapeutisch anti-kankerpotentieel van dit product.

Het kandidaat-medicijn werd door Convert via een licentie verkregen van één van ‘s werelds meest gerenommeerde onderzoekcentra op het vlak van HAPs, de Universiteit van Auckland, Nieuw-Zeeland.

Prof. Dr. Philippe Lambin (Chief Scientific Advisor van Convert en professor aan Maastricht University) zegt: “Convert is opgericht om een nieuwe generatie van anti-kanker medicijnen te ontwikkelen die geactiveerd worden door de tumor micro-omgeving. Deze pro-drugs zijn op zich inactief, maar transformeren in krachtige antikankerstoffen zodra ze de tumor binnendringen. Veel tumoren bevatten regio’s die onvoldoende zuurstof krijgen. Deze gebieden zijn moeilijk te behandelen met radio-, chemo- en immunotherapie. Maar het medicijn van Convert wordt net geactiveerd in deze gebieden en vernietigt ze bijzonder efficiënt.

Janwillem Naesens (Managing Partner bij Droia en waarnemend CEO van Convert) vult aan: “Dankzij de enthousiaste steun van de investeerders, het Waalse gewest en de Europese Unie beschikt Convert nu over de kritische massa om zijn klinische ontwikkelingsdoelen te bereiken. We zijn het team nog actief aan het vervolledigen, maar intussen wordt al hard gewerkt om ons eerste kandidaat-medicijn tot bij kankerpatiënten te kunnen brengen. Daarnaast evalueren we ook andere kandidaat-medicijnen op basis van de innovatieve inzichten die Convert heeft ontwikkeld, zowel in de kenmerken van de tumor micro-omgeving en specifieke biomerkers als in het ontwerpen van deze pro-drugs. Deze investering past perfect binnen de investeringsstrategie van Droia, waarbij originele wetenschap dankzij een lange termijn aanpak wordt omgezet tot een succesrijk bedrijf.”

Marc Foidart (adjunct-directeur van Meusinvest) besluit: “We zijn verheugd Convert Pharmaceuticals in ons ecosysteem te verwelkomen. Met een gespecialiseerde en selectieve investeerder zoals Droia, uitstekende wetenschap en de nabijheid van het geïntegreerde oncologische centrum van de CHU, heeft Convert echt alle ingrediënten in huis om zijn wetenschappelijk, klinisch en economisch potentieel te realiseren. “

 

Over Convert

Convert Pharmaceuticals, met hoofdzetel in Luik (België) ontwikkelt pro-drugs die geactiveerd worden door de tumor micro-omgeving. Het eerste kandidaat-medicijn, CP-506, is een door hypoxie geactiveerd cytotoxine, ontwikkeld door Prof. A. Patterson en Prof. J. Smaill van de Universiteit van Auckland, Nieuw-Zeeland. Het medicijn heeft een verbeterde activiteit, specificiteit en veiligheid in vergelijking met de vorige generatie hypoxie-geactiveerde pro-drugs. De gevoeligheid van de tumor voor CP-506 wordt niet enkel veroorzaakt door hypoxie, maar wordt ook sterk verhoogd door andere specifieke activatie-factoren. Convert ontwikkelt daarom ook geavanceerde biomerkers die een nauwkeurige selectie zullen toelaten van patiënten die het meeste baat hebben bij deze behandeling.

De ontwikkeling van CP-506 werd door Eurostars bij de top 8% van alle Europese projecten geklasseerd. Convert is uitgenodigd te presenteren over CP-506 tijdens de jaarvergadering van de American Association for Cancer Research (AACR) in Chicago, in april 2018.

www.convertpharma.com

 

Over Droia

Droia Oncology Ventures is een gespecialiseerde investeerder, die zich focust op de strijd tegen kanker. Droia investeert in veelbelovende nieuwe kankertherapieën en versnelt hun ontwikkeling door jonge bedrijven actief te ondersteunen tot aan een klinische ‘proof of concept’ van hun voornaamste programma’s. Droia heeft een eigen team van technische professionals, gespecialiseerd in de ontwikkeling van medicijnen, die praktische support geven aan de bedrijven op cruciale vlakken. Droia, met zetels in Luxemburg en België, investeert wereldwijd: de huidige tien portefeuillebedrijven zijn gelijk verdeeld tussen Europa en de VS. Droia beheert momenteel EUR 73 miljoen.

www.droiagroup.com

 

More information: kim.dewit@droiagroup.com, +32 2 880 67 30